НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Време е да пристъпим в 2021 г.

Изтече една невероятно сложна година, белязала НФТИНИ както със значителни постижения, така и със сложни предизвикателства. Нека превърнем 2021 г. в период на добре обмислени трансформации, които ще ни дадат възможност да се гордеем с плодовете на нашия труд!

На 10.03.2020 г. НФТИНИ при КТ „Подкрепа“ отбеляза своя 30-годишен юбилей, а няколко дни по-късно пусна и своята система за Електронно гласуване – наша визионерска цел още от далечната 1991 г., легитимирана с приемането на Правилник за организацията и дейността на органите на Федерацията. Така отбелязахме нашата тридесета годишнина с иновативни инструменти, които са безпрецедентни за българския синдикализъм.

Началото на отминаващата година беше белязано от коронавирус-пандемията и значителните промени в организацията на труда, които подложиха на изпитания както работещите хора, така и икономиката като цяло. Можем с гордост да отбележим, че НФТИНИ е сред първите в България, които дадоха конкретни указания и разпространиха информационни материали за справяне с Covid-19. Можем с още по-голяма гордост да отбележим, че предприятията със силно присъствие на НФТИНИ се наредиха сред най-успешните в управлението на извънредната обстановка и никое от тях не наложи сериозни рестрикции спрямо работещите в тях наши синдикални членове.

Към края на септември проведохме Федеративен дискусионен форум – иновативно присъствено мероприятие с презентации, ролеви игри и други форми за укрепване на синдикалния капацитет, които планираме да заместят доскорошните присъствени сесии на Федеративния съвет. Специални благодарности дължим на ИФС при БАН (доц. Васил Киров) за предоставената експертиза в областта на синдикалната репутация и нагласи, и качествата на успешния синдикален председател! Изключително затрогващ беше моментът, в който връчихме първите в нашата история Отличия за синдикален принос на наши дългогодишни синдикални съратници.

Не можем да не отбележим с гордост и участието на НФТИНИ в проведеното преброяване за установяване Националната представителност на КТ „Подкрепа“ – където нашата малка Федерация без никакво колебание попълни критериите на Конфедерацията с цял един икономически бранш – този на Автомобилната промишленост.

Независимо, че повечето от нашите членове ползват най-различни чужди езици, за нас ще остане като топъл спомен от отминаващата година и победата ни срещу опита на няколко мултинационални компании да откажат правото на работещите в България да говорят на български език: категоричната ни позиция беше потвърдена от компетентните държавни органи и наложена за изпълнение в тези компании.

След проведената от нас безпрецедентна по мащабите си Национална кампания за достойнство и заплащане на Нощния труд, гласът ни най-сетне беше чут – от началото на 2021 г. всеки отработен час през нощта ще струва поне 1 лев допълнително. Проблемите на Нощния труд бяха отразени и в специализиран Анализ на ИСС, изготвен с нашето експертно съдействие.

Не останахме безучастни и спрямо набралите скорост антиправителствени протести, в които нееднократно бяха отправяни упреци спрямо Синдикатите в очакване обявяването на Национална стачка: изнесохме може би единствената нарочна Декларация за същността и ролята на Синдикатите, с която дадохме своя принос към изясняване на установения институционален ред в нашата страна и на отговорността, която всеки от нас – гражданите – носи.

Сред по-конкретните ни интервенции – стартирахме Колективни трудови преговори в ботевградското предприятие на Sensata; започнахме (макар и трудно) процедура за попълване на Европейския работнически съвет при Siemens с български представители; спечелихме за пореден път в защитата на наши синдикални лидери срещу Xerox; опитахме се да рестартираме отношенията си с ИЯИЯЕ (за съжаление без успех); постигнахме споразумения за признаване правата на наши синдикални членове в ИМикБ; взехме участие в протестите срещу идеите на правителството да увеличи допустимия извънреден труд (за съжаление без успех).

Сериозна стъпка напред, която предприехме през отиващата си година, е предложението ни да бъдат установени Критерии за финансово подпомагане на председателите на нашите Синдикални секции. Въпреки, че все още не можем да се похвалим с резултат, имаме намерение да намерим начин твоите усилия да бъдат отчетени ясно и ти и твоите колеги да получите ясен знак, че стоим зад вас и държим на вас. Надяваме се идващата година да докаже сериозността на нашите намерения чрез пилотно тестване на споменатите Критерии.

И като заключение за така оформилия се Синдикален обзор на отминаващата 2020 г. – не можем да не си спомним за т.нар. „Атипичен синдикализъм“, за който заговориха представители на научните среди, прокарвайки аналогия с атипичната заетост на freelancer-ите, дистанционните и надомните работници, тези чрез платформи в internet, агенции за временна заетост и пр. Искрено се надяваме през идващата 2021 г. да ти предложим още доказателства за това, че НФТИНИ е един различен синдикат – формиран от твоята и на хора като теб воля, способен да посреща проблемите в един все по-сложен свят, където защитата на твоите трудови права и икономически интереси се нуждае от още по-сериозна експертиза и организиран ресурс.

Благодарим ти, че си с нас!

Поздравяваме те с едно deep fake видео (базирана на технологии за изкуствен интелект „дълбока фалшификация“) с традиционното „Коледно обръщение към нацията“ на британската кралица Елизабет II, което (макар и в шеговит тон) следва да ни бъде предупреждение за безпрецедентните технологични трансформации, разтърсващи все по-отчетливо съвременното общество. Честита Нова 2021 година!

„Ако има тема на днешното ми обръщение, това е доверието.“
(кадър от deep fake Коледното обръщение на Елизабет II)

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори