НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Дистанционно електронно гласуване

НФТИНИ пуска в действие Система за електронно гласуване – всички органи на Федерацията, а така също – синдикалните секции, които са изградили своя система от синдикални e-mail адреси, вече могат да вземат решенията си дистанционно, по електронен път. Системата за гласуване поддържа високи нива на сигурност и не е зависима от спецификите на твоето устройство. Възползвай се!

Вчера приключихме с техническите тестове на Система за електронно гласуване, която НФТИНИ разработи за своите органи, структури и индивидиуални синдикални членове. Разработването на подобна система се планира отдавна и членовете на централното синдикално ръководство вече дори са вземали някои решения по електронен път, макар и без система, гарантираща неподменяемост на вота. Събитията около извънредното положение обаче ускориха нещата и днес, благодарение ударната работа на нашите програмисти, Системата за електронно гласуване на НФТИНИ е факт. И работи отлично.

Радваме се, че с тази иновация отговаряме на очакванията на 93% от синдикалните ни членове, които подкрепиха в електронното ни допитване необходимостта НФТИНИ да развива електронни синдикални инструменти; и на очакванията на 43% от тях, за които пускането на система за електронно обсъждане и гласуване е от първостепенно значене за развитието на Федерацията!

Основните функционалности, с които можем да се похвалим, включват практически неограничени възможности за провеждане на гласувания – със зададени въпроси за гласуване, срокове за приключване на гласуванията, индивидуални членове с право на глас, тежест на отделните гласове (когато напр. членовете на Федеративния съвет гласуват като председатели на по-големите Синдикални секции и/ли правото им на глас се кумулира с правата им на заемащи изборни длъжности в Изпълнителния съвет). Теоретично няма никакъв проблем буквално за часове да вземем решения с национално значение!

Системата за електронно гласуване на НФТИНИ се настройва и работи съвсем лесно за потребителите (гласуващите) и не е зависима нито от спецификите на използваното устройство, нито от спецификите на софтуерното осигуряване. Достатъчно е да разполагаш с web-браузър за достъп до internet и да отвориш своя синдикален e-mail, където ще бъде изпратен индивидуалният ти Ключ за гласуване. Ключът за гласуване служи едновременно като препратка и като парола за достъп до Терминала, от който можеш да подадеш своя глас. Ако нещо се обърка (например ако някой упражнява натиск срещу свободната ти воля), до изтичане на срока за гласуване в полунощ на съответния ден ще можеш да гласуваш колкото пъти искаш – отчита се само последният ти глас.

Нашата Система за електронно гласуване осигурява респектиращи нива на техническа надеждност и информационна сигурност. В тази връзка – въпреки, че системата не е зависима от твоето софтуерно осигуряване, те насърчаваме за обезпечаване на информационната ти сигурност да ползваш доколкото е възможно Свободен софтуер.

При стартиране на процедура за вземане на решение системата генерира проверовъчна сума (checksum) за параметрите на процедурата (въпроси и срок на гласуването, членове с право на глас и тежест на гласовете) – което предотвратява възможностите за последващо подменяне на процедурата. Когато гласуваш, системата генерира проверовъчна сума и генерира цифрово подписан електронен документ за подадения от теб глас. Когато изтече срокът за гласуването, системата генерира още един цифрово подписан електронен документ с общите резултати от гласуването и проверовъчната сума на процедурата, където можеш да намериш и твоята проверовъчна сума, за да се убедиш, че гласът ти е отразен в общите резултати. Автентичността и интегритетът на всеки от цифрово подписаните електронни документи може да бъде проверена с нашия публичен GPG ключ.

За да можеш да участваш в електронно гласуване, е необходимо преди всичко да създадеш и поддържаш твой синдикален e-mail адрес, на който при стартиране на процедури за гласуване ще получаваш твоите индивидуални Ключове за гласуване. Ако в твоята Синдикална секция все още не сте подготвили вашите синдикални e-mail адреси, сега е времето да го направите! Това ще ви позволи да свиквате мълниеносни неприсъствени Общи / Делегатски събрания, на които ще вземате решенията си лесно и бързо – включително ако сте далече едни от други, ако работите на смени, имате странични задължения и т.н.

Възползвайте се!

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори