НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Честита Нова 2022 година!

Благодарим ти, че си част от НФТИНИ и през Новата 2022 година! Нека заедно постигнем още по-отчетливи успехи в отстояването на твоите права! Нека оставим зад себе си една напрегната Covid година и навлезем в нещо, което винаги сме мечтали да имаме и да бъдем!

В опит да направим някакво обобщение за отминаващата 2021 г., се връщаме назад в новинарския архив на НФТИНИ и виждаме една напрегната Covid година, която ни изправи пред невероятни предизвикателства, но също и пред невероятни възможности.

Много силна година за колегите от Селскостопанската академия (ССА), където подписахме новия Браншов колективен трудов договор (БКТД). С гордост отбелязваме Института по царевицата (ИЦ), които първи набраха изискуемите 30 точки по Критериите за финансова подкрепа на нашите председатели. Не по-малка гордост ни е Институтът „Пушкаров“, който проведе първото в историята ни Електронно гласуване на ниво отделна Синдикална секция; оттогава не спираме да прилагаме този инструмент за вземане на решения повсеместно. Допълнителен принос още от началото на 2021 г. беше увеличаването на възнагражденията в ССА с допълнителни 10%.

Не по-малко интересни бяха събитията в Българската академия на науките (БАН), където нашите иновативни инструменти се приложиха за първи път при създаването на синдикална организация изцяло по електронен път (поради настояване на колегите засега ще запазим в тайна подробностите). Спечелихме също ключово дело в Института по биология и имунология на размножаването (ИБИР „Акад. К. Братанов“), където пресякохме доста груб опит за ограничаване академичната свобода на учените и правото им да изразяват мнение.

Сериозни интервенции осъществихме и за нашите братя и сестри от Автомобилната промишленост. Доведохме до констатирането на значителни нарушения в предприятията на Sensata, Hronovsky и Yazaki в гр.гр. Ботевград, Пловдив, Смолян и Хасково, в резултат на което бяха изплатени милиони левове „спестени“ пари от възнагражденията на работещите и бяха ограничени (поне с малко) някои от най-нетърпимите практики, свързани с работното време и условията на труд. Развръзката все още предстои, но задвижихме редица процеси и си подготвихме добър подстъп за през Новата година.

Много интересни процеси протекоха и в областта на Информационните технологии. Привлечени от нашите електронни инструменти, все повече програмисти, дизайнери, софтуерни и хардуерни специалисти проявяват интерес към възможностите за индивидуално членство в НФТИНИ. Това ни дава основание да вярваме, че сме на прав път. За отбелязване са също интервенциите ни в C3i Europa, сред които кампанията „Къде го пише?“ – насочена срещу „навика“ на Работодателите да ангажират своите служители с редица допълнителни задачи, за които няма нито регламентация, нито заплащане.

Освен интервенциите на терен, изминалата година ни даде възможност и за много аналитична работа, често свързана с основополагащи проблеми на съвременното общество. Дадохме своя експертен принос в областта на новите форми на заетост; и проследихме някои иновации във връзка с труда – като напр. задължаването на хората да са „усмихнати“ на работното място; и дискусиите в едно от най-работохоличните общества за необходимостта работната седмица да се съкрати.

Със задоволство приветстваме утвърждаването на правото да не си „на линия“ в извънработно време, което съвременните комуникационни технологии „се опитаха“ да ни отнемат. Проследихме и няколко тълкувателни решения на Върховния касационен съд (ВКС) – свързани с уволненията поради липса на качества у работещия или поради реорганизиране на предприятието, както и със съдебното възстановяване след незаконно уволнение. Така наблюдаваме развитието и тенденциите в трудовото право.

Не можахме да останем безучастни и във връзка със Зелената сделка и дължимия заедно с нея справедлив преход за всички работещи по света. Със задоволство отбелязваме, че КТ „Подкрепа“ беше чута още преди провеждането на поредния национален протест в защита на българската енергийна система. С трепет ще продължим да следим синдикалните процеси и в международен план – като напр. развитието на румънските IT-синдикати и на новосъздадения Синдикат в Gооglе.

Плъзнахме се „по ръба на острието“ и във връзка с ваксинацията против Covid-19, която някои Работодатели се опитаха да поставят като условие за достъп до работните места. Не сме „антиваксъри“ и оценяваме високо усилията на здравните системи по света – но правната ни култура изисква още веднъж да подчертаем, че ваксинацията (засега) не е задължителна и съгласно действащото законодателство единствен министърът на здравеопазването може да разпореди задължителна ваксинация. Отказът на работещите да се ваксинират не може да рефлектира в принуждаването им „да си пускат“ неплатени отпуски или да напускат работа „по взаимно съгласие“.

И преди да се разделим (за настоящата празнична вечер), нека завършим с една добра новина. Тедрос Гебрейесус (председателят на Световната здравна организация – СЗО) заяви снощи в своята новогодишна реч, че пандемията Covid-19 ще бъде победена през Новата 2022 г., „ако страните работят заедно, за да овладеят разпространението на инфекцията“. Нуждаем се от солидарност, много подобна на синдикалната, за да сложим край на епидемичната обстановка и да се върнем към живота – такъв, какъвто го живеехме преди 2 години. Ето още една причина да се гордеем, че сме синдикалисти.

Наздраве!

И Честита Нова 2022 година!

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори