НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

„Подкрепа“ беше чута – още преди протеста

От изявление на служебния министър-председател Стефан Янев научаваме, че нашата страна ще се откаже от базираната на въглища енергетика най-рано през 2038 г. – за което ще бъдат търсени „общи решения за ограничаване на негативните социални и икономически последствия в хода на зеления преход“. Именно за това КТ „Подкрепа“ ще настоява с протест на 13.10.2021 г.

„Приветствам зелената идея като замисъл и необходима инвестиция в бъдещето. В същото време вярвам, че е неразумно и безотговорно да си затваряме очите пред предизвикателствата, пред които сме изправени по пътя на нейното реализиране. Проблемите, които в момента наблюдаваме на пазара на енергийните ресурси, са само част от импликациите в това отношение“, заяви служебният министър-председател Стефан Янев в рамките на XV годишна среща на бизнеса с правителството.

Като признава, че България е сред най-въглеродно интензивните държави в ЕС, министър-председателят допълва: „Не искам да бъда разбран погрешно – призивът за гъвкавост и корекции, които да неутрализират дефектите в концепцията, в никакъв случай не е абдикация от ангажимента ни към чиста енергия, към съхраняване на нашата природа, към постигането на климатична неутралност. Дълбоко вярвам, че това е инвестиция в нашето общо бъдеще. Но по този път сме длъжни да вървим разумно, съхранявайки своята икономическа и социална жизненост, респективно своята национална сигурност“ – в т.ч. социалната сигурност и справедливия преход за хилядите наши братя и сестри, работещи в сферата на въгледобива и базираната на въглища енергетика.

Именно в подкрепа на тези хора КТ „Подкрепа“ ще излезе на национален протестен митинг-шествие „Да спасим комплекса „Мини Марица-изток“ от 11:30 ч. на 13.10.2021 г. Следва да отбележим, че този енергиен комплекс произвежда най-евтиното електричество на България (след АЕЦ „Козлодуй“) и осигурява енергийния баланс на страната ни. Ако комплексът бъде затворен, без преди това да са осъществени дължимите мероприятия по изграждане на алтернативни разумни енергоизточници; и без преди това да е осъществена дължимата политика за справедлив социален преход за работещите – ще станем свидетели на ужасяващо висока енергийна и социална цена, която дори най-мощните икономики на Европа не могат да си позволят!

Затова те призоваваме – ела на 13.10.2021 г. (сряда) от 11:30 ч. на пл. Св. Александър Невски в столицата, откъдето ще тръгнем по ул. Оборище, ул. Раковска, бул. Цар Освободител и бул. Дондуков, за да се съсредоточим в 12:30 ч. пред Министерския съвет и да заявим нашата воля – за справедлив зелен преход, в полза на хората!

Стотици подкрепиха протеста

Стотици миньори и енергетици издигнаха искането си за справедливи решения относно бъдещето на въглищния сектор, от който зависи стабилността на българската енергетика. Енергийната криза в ЕС доказа, че без ключови и балансиращи мощности сме изправени пред затварянето на мащабни предприятия, загуба на работни места и ръст на енергийната бедност. Освобождаването на десетки хиляди работещи без устойчива алтернатива за тях ще доведе до обезлюдяване на Южния район на България и задълбочаване на демографската криза.

На протеста присъстваха и представители на останалите въгледобивни райони (Бобов Дол и Перник), както и солидарни колеги от транспорта, машиностроенето, металургията, леката промишленост и други. Специално изявление в подкрепа на протеста направиха и колеги от „Solidarność“, която е изправена пред подобни проблеми в Полша.

„Подкрепата и исканията ни са за целия въгледобивен отрасъл в България“ – изтъкна на мегафона Любка Георгиева (конфедерален секретар за стачните и протестните дейности на КТ „Подкрепа“). – „Когато защитаваме едните, защитаваме всички: онези, които са ангажирани да пазят националната сигурност на България. Винаги защитаваме истината, винаги защитаваме интересите не само на членовете на синдикатите; винаги защитаваме интересите на българския народ“.

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори