НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Само „усмихнати“ служители могат да влязат?

В свои китайски офиси Canon е въвела биометрична идентификация, базирана на технологии за изкуствен интелект, която разпознава лицата на служителите, за да ги допусне до корпоративните офиси. Специфичното е, че само усмихнати служители се допускат да влязат в работните помещения.

Звучи като виц или сценарий за антиутопичен филм. Но е истина за част от служителите на Canon Inc., които работят в част от офисите на китайската дъщерна компания Canon Information Technology: независимо от своето настроение и действителни вътрешни изживявания, те трябва „да се усмихват“, вероятно демонстрирайки колко много са щастливи от работата си. В противен случай няма да бъда допуснати до работните помещения.

За целта в офисите на китайското подразделение на Canon Inc. е разположена система за биометрична идентификация, включваща камери с технологии за изкуствен интелект, които идентифицират конкретния служител и проверяват дали той е усмихнат, за да му бъде разрешен достъп до офисите. Предполага се, че това ще гарантира добро настроение и работа с усмивка.

В действителност подобен подход довежда въпроса за личната свобода и неприкосновеност на още по-критично ниво, злоупотребявайки икономическата зависимост на работещите. Последните се принуждават да достигат до нови дълбини на потискане на своята личност и до още по-пресилена и престорена демонстрация на „щастие“ (когато е възможно такова да отсъства). А както е известно от психологията, подобно потискане и фалшифициране на действителните вътрешни изживявания може на един по-късен етап да избие в още по-сериозни проблеми, последиците от които е трудно да бъдат предвидени.

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори