НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Лидерите на КТ „Подкрепа“ и КНСБ в карикатура на „Прас-Прес“

Лидерите на КТ „Подкрепа“ и КНСБ в карикатура от последния брой на в. „Прас-Прес“. Внушението, че синдикалните протести за защита на Марица-изток били в интерес на ПП „ГЕРБ“ и Бойко Борисов, не съответства на фактите.

Повод за настоящата публикация е една от карикатурите в бр. 19 (104) от 27.10.2021 г. на в. „Прас-Прес“ (орган на невъзпитаните карикатуристи), очевидно вдъхновена от Националния протест „Да спасим комплекса „Марица-изток“, проведен от КТ „Подкрепа“ и КНСБ на 13.10.2021 г. срещу продължаващите опити въгледобивната енергетика на България да бъде затворена във връзка със Зелената сделка. На карикатурата виждаме изобразени лидерите на двете Конфедерации, издигнали плакат с протестен слоган: „Рестото върнете, тока намелете!“; встрани от протестиращите е изобразен в стеснителна поза Бойко Борисов, в характерния за карикатуриста Чавдар Николов анцуг, с надпис „РЕСТО“, стилизиран като логото на ПП „ГЕРБ“. Директното внушение е, че КТ „Подкрепа“ и КНСБ протестират с цел Бойко Борисов (респективно ПП „ГЕРБ“) да се върне отново на власт. Ценим високо сатирата на „Прас-Прес“ (в централата на НФТИНИ пазим всичките им броеве и искрено се забавляваме със заслужената оценка на българската политическа реалност), но този път ще изразим несъгласие с тяхната позиция – и това няма нищо общо с факта, че „жертва“ на окарикатуряването този път са нашите синдикални лидери.

Но има много общо с фактите.

Протестните ни действия от 13.10.2021 г. в защита на Марица-изток (и като цяло въгледобивната енергетика на България) действително се случват няколко месеца след падането на ПП „ГЕРБ“ от власт и около месец преди насрочените парламентарни и президентски избори; т.е. има възможност ПП „ГЕРБ“ (или която и да било друга партия) да търси аргумент в подобни протести за спечелване на изборите и за поемане на държавното управление. Такова търсене обаче е несъстоятелно. Защото не само през последния мандат на Бойко Борисов (от 04.05.2017 г. до 12.05.2021 г.), но и много преди това сме заемали не веднъж ясна и отчетлива позиция в защита на родната въгледобивна енергетика (в т.ч. Марица-изток):

... и още много други преди това – но нека спрем дотук.

КТ „Подкрепа“ (и в частност НФТИНИ) сме възникнали като протест срещу несправедливостите в обществото и винаги сме заставали до работещите хора – като настояваме за разумно управление с приоритет на социалната справедливост. Както неотдавна заявихме, ние не сме против модернизирането на енергетиката и оставянето на замърсяващите въглеводороди назад, в полза на по-щадящи „зелени“ технологии. Няма обаче да спрем да се противопоставяме на всеки опит това да става за сметка на хората, които политическото късогледство и безочливото търсене на моментни изгоди застрашава с масирана безработица и отчайваща енергийна бедност. Както и назад през десетилетията, така и днес, така и утре ще излезем на улицата всеки път, когато някой се опитва да посегне на правото на всеки работещ да не бъде изоставен „зад борда“. Посрещнали сме и сме изпратили много политици и много политически проекти – но никога не сме променили възгледите си по този въпрос.

Благодарим отново на карикатуристите от „Прас-Прес“ за проявения пиперлив талант – и оставаме с надеждата, че целта е била искрено да се посмеем, не да заемаме базирана на факти позиция. Сатирата не може да бъде сатира, ако някой остане пощаден. Заради това (и не само заради това) се чувстваме поласкани да намерим място на страниците на едно от най-интересните политически издания на българската сцена и пожелаваме още повече успехи в критиката на нашето съвремие!

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори