НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Има ли място в Зелената сделка за хората?

Тази сутрин наши синдикални активисти пробиха охраната и посрещнаха с импровизиран протест Франс Тимерманс (заместник-председател на Европейската комисия), за да заявят готовност на Синдикатите да дискутират Зеления пакт – но само по начин, който не ощетява работещите хора.

Тази сутрин наши синдикални активисти посрещнаха с импровизиран протест Франс Тимерманс (изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия), който е на работно посещение у нас. Европейският комисар отговаря за Зеления пакт и пристигна в София за среща с министър председателя Стефан Янев, за да обсъдят Националния план за възстановяване и устойчивост, приет на вчерашно заседание на Министерския съвет.

„Те твърдят, че ние [от синдикатите] отказваме да водим разговори за това как да проведем справедлив Зелен преход – разкрива Ваня Григорова (икономически съветник в КТ „Подкрепа“). – Сега използваме възможността да го срещнем лице в лице, за да каже точно как да стане това; за да не останат десетки хиляди хора без работа; да не останем без ток. Между другото, в момента голяма част от София няма ток. Интересно е дали това се случва и в други големи градове на страната – защото това, което знаем, е, че някои големи фирми са помолени да правят планови ремонти, така, че да може да се облекчи напрежението в страната“.

Символ на протеста бяха запалените свещи, с които колегите намекнаха на европейския представител за предизвикателствата, които Зеленият преход поставя пред българската икономика и енергетика. „Основаната теза на ЕК е: „Никой няма да остане зад борда“ – допълва Ваня Григорова. – Когато казваш това, то не предполага десетки хиляди хора да останат без работа, а цяла една държава да остане без ток“.

Пожелаваме успех на срещата на високо ниво (която се провежда в момента при закрити врати) и – повече политически решения за устойчивост, наистина в полза на хората!

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори