НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

8 март – Денят на отстояващата жена

Независимо дали наистина жените-работнички от Ню Йорк са се вдигнали на днешната дата през 1857 г., или това е по-късно изфабрикуван мит, днес е денят на отстояващата жена, дръзнала да издигне глас за правата си.

Днес не е празник, а ден на тревога и предупреждение. На тази дата през 1917 г. в Санкт Петербург група работнички вдигат стачка против лошите условия на труд и ниското заплащане. Някои изследователи считат, че именно с този акт е поставено начало на големите сътресения в руското общество, довели до установяването на Съветския съюз.

Впоследствие (към 1955 г.) е въведен митът за протестни действия на жени-работнички от шивашки и текстилни предприятия в Ню Йорк, проведени на същата дата през 1857 г., разгонени от полицията и довели 2 години по-късно до начало на организирано работническо движение сред жените. Такова събитие обаче не е отразено нито в местната преса, нито в спомените на тогавашните жени-активистки, синдикалисти и работнически лидери.

Но независимо каква е историческата истина, отразяваме днешния ден като ден на отстояващата жена, дръзнала да издигне глас за своите права; и поздравяваме всяка наша синдикална сестра, която отстоява себе си, своите колеги и едно по-добро общество!

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори