НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

40 години „Солидарност“

На 31.08.1980 г. стачкуващите работници от корабостроителницата в Гданск принудиха комунистическата власт да признае независимия профсъюз „Солидарност“ (Solidarność) и да започне преговори за демократизация на полското общество. Десет години по-късно по сходен начин възникна КТ „Подкрепа“.

„Споразуменията от Гданск“, подписани на 31.08.1980 г. между стачните комитети на полските работници и комунистическата власт, овенчават мащабната национална стачка, започнала от Корабостроителния завод „Ленин“ в Гданск и парализирала за няколко седмици цялата страна. Резултат от тези Споразумения е първият независим профсъюз в Източния блок – полската „Солидарност“ (Solidarność), по модела на която след 10 години ще бъде създадена и Конфедерацията на труда „Подкрепа“ в България. От този момент „Солидарност“ се превръща в надежда за реформи и в символ на борбата за демокрация в Централна и Източна Европа.

Лех Валенса сред стачкуващи от двете страни на Портал №2 към Корабостроителницата в Гданск

Първоначално като нелегално движение, а след това и като официално признат профъюз, „Солидарност“ се оглавява от електротехника Лех Валенса (носител на Нобелова награда за мир от 1983 г. и първи демократично избран президент на Полша от 1990 г.). Веднага след националната стачка на „Солидарност“, довела до Споразуменията от 1980 г., към профсъюза се присъединяват близо 10 млн. полски работници, селяни, студенти, преподаватели, интелектуалци, дейци на изкуствата. Синдикалното движение е подкрепено активно и от Църквата.

Сцена от вонното положение, наложено в Полша през декември 1981 г.

Комунистическият режим, притеснен от безпрецедентния глас за демокрация, отстъпва през 1981 г. от Споразуменията и въвежда военно положение (ген. Войчех Ярузелски), за да смаже „синдиката на всеки четвърти поляк“. Въпреки репресиите и силно редуцирания си състав обаче, „Солидарност“ отстоява своите принципи (записани като стачни искания върху голям дървен трансперант в корабостроителницата в Гданск) и уверено печели първите полусвободни избори от 04.06.1989 г., ускорявайки срутването на комунистическите режими в Съветския блок.

40 години от основаването на Solidarność

„Днес хората избират популисти и демагози, защото те им обещават промяна – заяви 76-годишният Валенса по повод честването на 40-годишния юбилей пред историческия Портал №2 на корабостроителницата в Гданск. – Популистите дават правилна диагноза на проблемите, но лекарството им е вредно. Трябва да отнемем инициативата от тези популисти и демагози, и да я заменим с по-разумни решения и по-добри структури“. Бяха поднесени цветя и бившият електротехник отвори символично вратата на Портал №2, както направи преди 40 години.

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори