НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Подаряваме обновения www.NFTINI.org на НФТИНИ

В навечерието на X Национална конференция на НФТИНИ поднасяме на всички наши членове този инструмент за синдикални кампании. Честит рожден ден на всички синдикалисти в сферата на Техническите индустрии, Науката, Информатиката!

Създадохме инструмента www.NFTINI.org за подпомагане синдикалните кампании на НФТИНИ (и на всички синдикални братя и сестри от КТ „Подкрепа“) – почти без никакъв ресурс, преди всичко с личния труд на наши синдикални членове (все пак в НФТИНИ разбираме от софтуер). Надяваме се сайтът да бъде полезен на синдикалните членове в тяхната всекидневна работа.

Конкретният повод за създаването на сайта е Националната кампания „За достойни условия и заплащане на нощния труд“, инициирана от НФТИНИ и подкрепена от няколко други федерации на КТ „Подкрепа“, а след като лично президентът Димитър Манолов се ангажира с Кампанията и конфедералният секретар Любка Георгиева беше натоварена за логистичното й осигуряване, като стратегически парньори привлекохме още БЛС, БАПЗГ и СФСМВР. Тук е мястото да отбележим и подкрепата на Фондация „Фридрих Еберт“ за осъществяването на няколко дискусионни форуми за Кампанията и за изготвянето на „Експертен анализ на кампанията с препоръки за следващи интервенции“ (очаквайте книжката на X Национална конференция след няколко дни). Разбира се, ще я качим online и тук.

Мнозина от нашите съмишленици и доброжелатели зададоха простичкия въпрос: „Защо Кампанията няма свой web-сайт, а се задоволява само с публикации в социалните мрежи?“ Тогава си дадохме сметка, че НФТИНИ не разполага с подходящ инструмент за кампании и ако искаме да има такъв, то трябва да запретнем ръкави и да го създадем. Ето го!

Въпреки, че не сме вложили почти никакви технологии (работили сме само с прост HTML, CSS и PHP), сайтът позволява много голяма свобода и гъвкавост, обмен на информация, съгласуване на мнения, координация на най-различни процеси. Тъй като не работим с потребителски контролен панел, а пишем директно в програмния код, имаме възможност да приспособяваме достъпните ни инструменти към нуждите на Конфедерацията и нейните членове почти без ограничения. Сред достойнствата на нашата разработка са тези:

  • За всеки от Браншовите синдикати на НФТИНИ е предвидена самостоятелна под-страница, където съответното ръководство може да постави своя информация, документи за сваляне, препратки.

  • Създадена е възможност сайтът да се фокусира върху текуща кампания на НФТИНИ. Във времето осъществяваните кампании ще се трупат в архив и ще могат да се изследват, за да мислим как да ги правим по-ефективни.

  • Освен обща информация за НФТИНИ сме се постарали да подберем и някои критични материали за синдикално обучение – подаване на сигнали, водене на дела, колективни трудови преговори, провеждане на стачки... Амбицията ни е с времето да натрупаме една подобаваща електронна синдикална библиотека.

  • Събрали сме основните програмни и устройствени актове на НФТИНИ и КТ „Подкрепа“ на едно място и сме подбрали списък с връзки съм ключови актове на българското и международното трудово и осигурително право – вярваме, че това ще подпомогне в работата им не само начинаещите синдикалисти.

  • Обърнали сме специално внимание на новите синдикални дейци – с адаптирани материали и примерни образци на процедури за учредяване на синдикални секции, ключови моменти от социалния диалог, специфики на документооборота с работодателите и други подобни.

  • Приоритет в работата ни е защитата на личните данни и информационната сигурност. Сайтът не събира и не съхранява никакви данни за потребителите (освен предоставени e-mail адреси) и комуникацията в него е децентрализирана. Това е ключово за сигурността на синдикалните ни членове например при проблемни работодатели.

  • В момента довършваме редица допълнителни инструменти – за консултиране, разпращане на групови съобщения, електронни допитвания и гласувания, различни форми на интерактивна комуникация; съвсем скоро ще ги видиш да работят на сайта.

  • В момента довършваме и оптимизацията за мобилни телефони – за да изглежда сайтът добре както на настолни компютри с нормален монитор, така и на малко екранче. По-нататък мислим да добавим и специфични приложения за телефони.

  • Първата интерактивна функция за комуникация вече работи – можеш още сега да впишеш своя e-mail адрес долу в дясно и да се абонираш за новини от www.NFTINI.org

И преди да завършим, искаме да ти кажем, че всичко това е твое; нещо повече – то е на всеки, който се нуждае от практически синдикални инструменти! Предоставяме програмния код на сайта за свободно сваляне, проучване, променяне и разпространяване – без да се нуждаеш от разрешение за това и без да дължиш каквото и да било плащане. Предоставяме свободно и съдържанието на сайта (освен ако изрично не е посочено, че принадлежи на другиго). Единствено забраняваме да ограничаваш свободата на следващите потребители и те задължаваме да цитираш авторството и да не създаваш заблуждаващо впечатление, че те подкрепяме.

Братски синдикален поздрав!

НФТИНИ

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори