НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Каква е тайната за успеха на SITT?

Разговаряме с Флорентин Янку, председател на румънския Национален синдикат на работещите в сектора на информационните и комуникационните технологии, и услугите за поддръжка и аутсорсинг (SITT).

Ръководеният от Флорентин Янку Национален синдикат на работещите в сектора на информационните и комуникационните технологии, и услугите за поддръжка и аутсорсинг (SITT) постигна безпрецедентни успехи не само за мащабите на Румъния, но и за цяла Централна и Източна Европа. Както неотдавна разказахме, синдикатът обединява над 5'000 работещи във високотехнологичния сексор на Румъния и има завидна практика с Колективното договаряне в редица мултинационални компании.

Попитахме Флорентин каква е „магията“ на неговия успех и той беше така любезен в няколко e-mail съобщения да сподели с нас мислите си. Първо и основно – нищо не се случва „с магическа пръчица“; успехите на SITT са резултат от координираните усилия на всички заинтересувани страни, които комбинират класически организационни стратегии и 3 основни принципа:

  • демокрация;

  • прозрачност;

  • участие.

Флорентин подчертава специално, че IT-специалистите предпочитат да се организират помежду си; поради което от съществена важност е разбирането наистина в дълбочина как мислят, как действат и какви ценности и проблеми ги обединяват като професионална общност.

Парите не са всичко.

Работещите на трудов договор дизайнери, програмисти, системни администратори, хардуерни и софтуерни специалисти, в никакъв случай не са глупави хора и отлично разбират, че колективният подход е ефективният начин за защита на интересите им. Но за да приемат да се синдикализират, е необходимо доверие – това е ключовият фактор.

Приключваме разговора със заявка за готовността ни да си сътрудничим по въпросите, които ни вълнуват от двете страни на Дунава. Благодарим ти, Флорентин! Пожелаваме здраве и успех!

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори