НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Индийски работници разрушиха завода си

Около 1200 индийски работници разрушиха завод за електроника на Apple, след неуспешна стачка за неизплатените трудови възнаграждения тъкмо в навечерието на новогодишните празници. Стачката е прерастнала в метеж, работниците са разбили складовете и са „събрали“ своите заплати във вид на iPhone апарати на стойност $60 млн. От Apple разследват защо парите за заплатите не са стигнали до хората.

На 12.12.2020 г. стачката на 1200 работници на компанията Wistron от гр. Колар (индийския щат Карнатака), оставени без дължимите им трудови възнаграждения, е прерастнала в метеж и те са разрушили оборудването и сградите на завода, и са разграбили складовете с готова продукция на стойност $60 млн.

Основана през 2001 г., тайванска компания Wistron днес има над 80 хил. работници по целия свят, заети в производството на информационни и комуникационни технологии (компютърна и битова електроника, медицинска апаратура, хардуерни компоненти). В завода в гр. Колар са ангажирани 8900 работници (повечето чрез агенции за временна заетост), които произвеждат някои от по-евтините модели iPhone апарати за Apple.

Сравнително мирната стачка е прераснала в метеж, след като стачните искания са останали игнорирани от ръководството на завода в продължение на близо 3 месеца и работниците са оставени без парите им за новогодишните празници. Първоначално са запалени паркирани около завода автомобили, след това са изпотрошени прозорците на сградите, а накрая и производственото оборудване. Няколко хиляди души (вкл. такива, които не работят в завода) са разграбили складовете с готовата продукция. Всичко това се е случило за около 2 часа и нито властите, нито компанията-собственик са успели да се противопоставят.

Възложителят Apple стартира независимо от властите в Индия разследване за установяване какво е станало със средствата, предвидени за изплащане на дължимите трудови възнаграждения. Съгласно твърденията на Wistron средствата били преведени на агенциите за временна заетост, но последните не били изплатили дължимото на работещите. И Apple, и властите в Индия застъпват, че основна причина да се стигне до този погром е липсата на адекватен Социален диалог в продължение на месеците, в които стачните действия са били все още мирни и преди всичко символични.

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори