НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Мария Песийска

(отличена през 2020 г.)

адв. М. Песийска в приемна за правни консултации

родена: гр. София, 1949 г.
образование: висше юридическо
занятие: адвокат
интереси: математика, стенография
синдикалист от: 1998 г.
постижение: стотици спечелени трудови дела

За 25 години работа адв. Мария Песийска превърна синдикалната кауза в своя лична мисия. Стотици * спечелени дела за хората на труда. Заплетени преговори с Работодателите и техните юристи. Блестящи преговори, извънсъдебни спогодби, споразумения, меморандуми. Неоспорима юридическа и документна експертиза. И не на последно място – истинска житейска школа, през която минаха не един и двама млади юристи. За разлика от други адвокати, Песийска не отказа съдействие на никого, не отговори на никоя лошотия, не се разсърди за никоя грешка на стажантите; винаги отзивчива, търпелива, всеотдайна; съчетаваща твърда и непоколебима компетентност с неподправена деликатност и тактичност.

Такава я познаваме – нейните ученици, колеги и доверители. И докато учредяваме Отличието на НФТИНИ за синдикалнен принос, бързаме да го присъдим първо на нея; не само защото тя го заслужава истински, но също защото имаме нужда от пример като нейния; и от символи, които да ни напомнят за този пример; и от морални ориентири, които да ни помагат да не се отклоним от пътя, по който Песийска ни показа как се върви. Благодарим ти, Мария, от все сърце!

адв. М. Песийска в поправения банер

______________
* Веднъж разговаряхме с Песийска и ѝ показах какъв банер сме направили за нея. Тя прочете посланието, усмихна се и отбеляза: „Хиляди бяха, не стотици.“ Нарочно оставих грешката, като задрасках и поправих – за да се помни. (из нашите спомени по направата на този сайт)

Виж други отличени за техния принос!

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори