НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Пресякохме опит за измама

На наш сървър беше засечен опит да бъде експлоатиран зловреден софтуер, предназначен за кражба на данни от потребители на e-mail услуги. Опитът е пресечен и не са допуснати негативни последици за наши членове и други посетители на сайта.

Поради слабости в политиките за достъп до сървърите на hosting-компанията, където е разположен нашият сайт, е направен опит за експлоатиране на зловреден софтуер, предназначен за кражба на данни от трети лица (вкл. извън България), които ползват определени e-mail услуги (чрез прилагането на т.нар. phishing атаки). Зловредният софтуер е ликвидиран от нашите програмисти и към hosting-компанията са отправени препоръки за подобряване на политиките за достъп, които бяха възприети и приложени за по-малко от час. Това за в бъдеще ще предотврати подобни опити. Междувременно поставихме известия за измама, които засегнатите потребители ще видят, ако зловредният софтуер все още се експлоатира и насочва към нас. Всичко това стана възможно благодарение на Свободния софтуер, който използваме; и който ни позволява без ограничения да проучваме и управляваме нашите информационни ресурси.

Внимавай къде въвеждаш чувствителни данни! Споменатите phishing атаки се изразяват в имитирането на потребителския интерфейс на сайтове и услуги, които ползваш и на които се доверяваш. Докато ти си мислиш, че потребителският интерфейс пред теб е истински, въвеждаш данните (напр. пароли, номера на кредитни карти и т.н.) в система, която ги изпраща на измамниците. Веднага след измамата имитиращият интерфейс те препраща към истинския сайт или услуга и ти може дори да не усетиш, че нещо допълнително се е случило. Само че измамниците вече разполагат с въведените данни и могат да започнат да ги използват за своите цели.

Имитирането на потребителския интерфейс е много лесно, дори за непрофесионалисти:

За разлика от потребителския интерфейс, URL-адресът в адресната лента на браузъра не може да се имитира толкова лесно:

URL-адресът е уникален идентификатор за сървъра, където се намира съответният сайт или услуга – и е много трудно да се имитира; защото нашият адрес https://nftini.org/ например води към точно определен сървър в internet, към точно определен web-сайт на този сървър. Ако в действителност се намираш някъде другаде, в адресната линия на браузъра ти не може да стои изписан този адрес (вместо него там ще стои адресът на другото местоположение, независимо как изглежда интерфейсът; независимо дали имитира интерфейса на някой друг сайт или услуга).

Важно е да се убедиш, че в URL-адреса фигурира буквата 's' (от английското 'secured'; 'сигурен'): https://nftini.org/. Това означава, че между твоя компютър и сървъра е установена сигурна връзка, която прави много трудно „подпъхването“ на допълнителна информация (напр. phishing атака) или „подслушването“ на твоите данни (напр. паролата ти).

Важно е и друго – да се убедиш, че URL-адресът е наистина този, който очакваш, а не някой подобен. Обърни внимание, че нашият адрес https://nftini.org/ не е същият като https://nflini.org/. Ако не си забелязал/а какво имаме предвид, помисли: в абревиатурата на НФТИНИ (с латински букви N F T I N I) има ли буква 'Л' ('L')? Не, разбира се! Само че във втория пример по-горе очакваната от теб буква 't' е подменена с графично подобната 'l' и човек на пръв поглед може да не забележи това. Измамниците много често използват URL-адреси, подобни на очакваните от техните жертви: напр. 'Gooogle.com', 'adv.bg' и подобни.

Важно е и още едно нещо, последно: точно коя част от изписаното в адресната лента е URL-адресът? Въпрост е съществен, защото по-сложните сайтове имат доста комплексна „граматика“ и в адресната лента се извеждат много неща, като само една част от тях е основният URL-адрес. Така например URL-адресът на нашата под-страница със съвети за твоята Информационна сигурност има следния вид: 'https://nftini.org/about/privacy/#2'. Основният URL-адрес в случая е само bold-натата част; останалото са директориите на сайта и една „котва“ в изходния код на конкретната под-страница, указващи къде точно да бъдеш отведен/а, ако последваш адреса. Измамниците често използват тази особеност и създават URL-адреси от типа 'https://очакван_сайт.com.login.измамнически_сайт.com/settings' или от типа 'support.измамнически_сайт.com/очакван_сайт.com'; потребителите виждат 'очаквания_сайт.com' и не осъзнават, че такива адреси всъщност водят към 'измамническия_сайт.com'. Затова съвременните браузъри поставят графичен индикатор, който отличава основния URL-адрес от останалите части на текста в адресната линия. Горните примери биха изглеждали така: 'https://очакван_сайт.com.измамнически_сайт.com/about/privacy/#2' и така: 'support.измамнически_сайт.com/очакван_сайт.com'.

Внимавай къде въвеждаш чувствителни данни и не се оставяй да злоупотребяват с теб! Не е трудно, просто трябва да знаеш точния URL-адрес и да го провериш внимателно в адресната линия на браузъра. Това е всичко! Разкажи на хората около теб, за да предпазиш и тях!

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори