НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

1 май – синдикален рок концерт за труда

НФТИНИ те поздравяваме от ливадата зад столичния музей „Земята и хората“, където се провежда традиционният концерт на КТ „Подкрепа“ по случай Деня на труда – „Рок за труда“.

Стотици работещи хора, предвождани от младежки акробатични артисти и духов оркестър, преминахме по бул. Витоша в центъра на София и се събрахме край огромна сцена на открито на ливадата зад столичния музей „Земята и хората“, за да се включим в традиционния концерт „Рок за труда“, организиран от КТ „Подкрепа“ по случай 1-ви май (световния Ден на труда).

Следва да отбележим, че този ден е посветен на работническата солидарност – и няма нищо общо с каквато и да било политическа или партийна пропаганда.

Началото е положено на 1-ви май 1886 г. в т.нар. „Хаймаркетска афера“, при която профсъюзите в САЩ организират мащабна национална стачка с участието на 300 хил. работещи – с утопичното за него време искане за 8-часов работен ден. Днес това се счита за даденост, но тогавашните работещи са платили с кръв (буквално) за ограничаване продължителността на работното време и за налагане на задължителни минимални почивки между работните дни. Именно това отбелязваме днес с Деня на труда.

Благодарим ти, че си на страната на Твоите права!

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори