НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Работещи в Apple се синдикализират в шифрован чат

Търпението на работещите в Apple (най-богатата технологична компания с рекордни печалби и трайно възходящи трендове) се изчерпа: заради чувствително по-ниските заплати в сравнение с конкурентни компании пристъпват към колективна защита чрез създаването на синдикална организация. Очаквано – синдикализацията се извършва технологично, децентрализирано и шифровано.

Работещи за американската технологична компания Apple предприеха стъпки към създаването на свой собствен синдикат. Тъй като се опасяват за сигурността на своите фирмени iPhone телефони, работещите се синдикализират чрез шифрована чат-комуникация на телефони с разработваната от конкурента Alphabet операционна система Android.

Независимо, че операционната система Android не е свободна (и съответно не подлежи на истинска независима проверка за своята сигурност), работещите от Apple все пак я разпознават като по-сигурна от тяхната корпоративна iOS – защото ръководството на Apple няма как просто да се възползва от евентуални „задни врати“ за достъп в софтуера (освен ако не получи съдействие от Alphabet за това). Така мениджмънтът е поставен в невъзможност да локализира по-важните синдикалисти в компанията и да се разправи с тях по един или по друг начин, за да блокира синдикалната идея.

Въпреки, че е най-голямата технологична компания в света (първа в света достигнала капитализация от $3 трлн., с 65 хил. работещи в над 270 локации само в САЩ и с рекордни печалби за 2021 г. при трайно възходящи трендове), Apple поддържа по-ниски равнища на заплащане за работещите в своите физически магазини (продавач-консултанти на дребно, техници, складови работници), в сравнение с конкурентни компании от технологичната индустрия. Неравенствата се изостриха още повече от рязкото повишаване на цените и инфлацията в САЩ през последните месеци – което доведе до критична маса от неудовлетвореност, прерастнала в синдикална инициатива. Фактор е и нежеланието на близо 55% от работещите да се завърнат присъствено по работните си места след пандемията (очакваше се те да бъдат около 15%); голяма част от тях са склонни просто да напуснат работа, ако не могат да продължат да работят дистанционно.

От данни на медиите установяваме, че в 2 от ключовите локации на Apple синдикалната организация вече е създадена, а в други 6 процесът е напреднал – като засега конкретиката се пази в дълбока тайна. Ако синдикалната организация успее да достигне критична масовост, за мениджмънта на Apple ще стане по-скоро невъзможно да потисне по-нататъшното организиране на работещите. Очакваме съвсем скоро да бъдат подадени документи в Националния съвет по трудови отношения (NLRB) за официално учредяване на синдиката.

В резултат от тези вълнения, Apple започна да прави отстъпки – неофициално е заявено намерение трудовите възнаграждения в магазините да бъдат увеличени с 2% до 10% (според локациите и представянето на отделните магазини), платените годишни отпуски и тези за раждане и отглеждане на деца да бъдат удвоени, и да бъде улеснен достъпът до отпуски поради болест (които, за разлика от тези в Европа, не винаги са гарантиран за работещите в САЩ).

За нас остава удовлетворението, че колегите от Apple (подобно на нас в НФТИНИ) са се насочили към осъществяване на своите синдикални активности чрез шифровани и децентрализирани канали за комуникация, които гарантират поверителност на отделните работещи и правят достъпа на Работодателя до най-важните синдикалисти в компанията по-скоро невъзможен. Това дава истински шанс на работещите дори за една такава мощна компания като Apple да успеят в своето организиране и поставяне на проблемите им за решаване по колективен път, без възможности за отстъпление.

Пожелаваме от все сърце успех!

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори