НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Възрастен програмист губи работата си

На 23.07.2021 г. потребителят AP Carpen (възрастен програмист, който е загубил работата си) публикува своя житейски разказ с няколко съвета към по-младите колеги. Въпреки, че на места звучи архаично, материалът набра популярност в internet и го споделяме като важно предупреждение за „бляскавите“ перспективи пред програмирането.

(виж статията в оригинал на английски език: „An Old Programmer Loses His Job“)

Аз съм IT професионалист – как стана възможно това да се случи?

На 65 години се предполага, че е време за пенсиониране. За мен обаче това се превърна в момент на моето уволнение. Оттогава е моето битие от 2 години без работа – а сега с работа на непълно работно време.

Страхотен избор на кариера

Бях софтуерен разработчик за повече от 30 години и смятах, че това ще ми бъде сигурна кариера толкова дълго, колкото искам да работя. Програмирах мейнфрейм компютри през това време, тъй като тогава нямаше персонални компютри. Гледах индустрията за персонални компютри (РС) от първия компютър на IBM до най-новите лаптопи и смартфони.

След гимназията работих в строителството 9 години. След това постъпих в колеж, за да започна да работя в офис. Избрах да опитам кариерно развитие в областта на компютрите. Тогава навлязох в компютърното програмиране на мейнфрейм. Това, което правех междувременно, беше да се науча как да използвам и програмирам персонални компютри.

Мейнфрейм софтуерът, който програмирахме по онова време, беше предназначен за индустрията на пощенските поръчки. Ставаше дума за компании за много милиони долари. Това включваше обикновена поща и телефонни поръчки от каталози (тогава все още нямаше internet). Софтуерът поддържаше обработка на поръчките, складови наличности, доставки и т.н. Тогава научих много за бизнеса и как сега набира скорост електронната търговия.

В опит да се държа „на гребена на вълната“

През годините работих в различни компании, както правят повечето хора в IT бизнеса. Също развих свой страничен бизнес, подпомагащ малки компании с настройване на компютрите и обучение на техния персонал. Компютърните мейнфрейм езици не се променяха през годините, но езиците на персоналните компютри се развиваха и се променяха постоянно. Опитвах се да съм в крак с промените в езиците за персонални компютри в свободното си време вечер, нощем и в почивните дни.

Няколко колеги, с които бях станал приятел, стартираха свой собствен бизнес за разработка на софтуер. Когато имаха големи поръчки, ме викаха да работя с тях. И макар това да беше страхотно, то все още беше встрани от новите малки компютри.

Всеки път, докато научавах нов език за програмиране на персонален компютър, индустрията се променяше. Ставаше невъзможно да бъдеш в крак с постоянните промени. Но това беше добре, тъй като все още работех на пълен работен ден като мейнфрейм програмист и имах много възможности в моята професия.

Освободете се от настоящия Работодател

Много от клиентите на компанията, където работех, постепенно започнаха да изоставят типа компютри и програмните езици, които познавам. Започнах малко да се притеснявам. Но тъй като бях един от най-опитните служители, си мислех, че ще имам достатъчно влияние, за да остана на работа.

Научих новия софтуер, който бяха започнали да продават на клиентите. Научих езика за бази данни SQL и софтуера Crystal Reports. И като капак – бях по-запознат с бизнеса от по-новите ни служители.

Мислех, че съм в безопасност. Но в един момент ми казаха, че имат друг колега, който желаят да започне да програмира като мен. Ако четем между редовете – служителят беше нов и получаваше по-малко от мен. Като си спомням за предишните месеци – продажбите на мейнфрейм софтуера бяха намалели, тъй като бяхме загубили няколко клиенти. Тогава разбрах, че някои от по-опитните служители са напуснали компанията или директно са били уволнени.

Но продължавах да си мисля, че съм в безопасност – изпълнявах допълнителни задачи извън моята длъжностна характеристика и си мислех, че това ме направи много ценен. Например, когато премествахме офисите си, помагах в свободното си време за физическото преместване на компютрите и за свързването на кабелите.

Бях толкова опитен в бизнеса, че с удоволствие бих поел роля в Отдел „Поддръжка“ или дори в тестването за QA. Уви, казаха ми, че всички позиции са заети. Очевидно, все пак не бях толкова ценен.

В обобщение: урок за по-младите IT хора

Поради възрастта ми изглежда, че дните ми на програмист са приключили. Кандидатствах за други работни места за поддръжка и QA, но никой не ме искаше. Отидох в агенция за намиране на работа – една от големите и популярните тук. Те така и не излязоха с предложения и 2 месеца по-късно се свързаха с мен, за да питат дали вече съм си намерил работа. Отговорих им, че според мен това е тяхната работа!

Въпреки, че трябва да сте в крак с промените в компютърните езици, това е почти невъзможно. Това, което най-вероятно бих направил, докато работя за компания, е да преглеждам големите сайтове за работа и да следя колко работни места има в тях за определен компютърен език. Това би било барометър, за да се види кои езици са актуални.

Вторият ми съвет е да намерите сродни души в компаниите, където работите – и да поддържате връзка с тях, дори и ако напуснат компанията. Сега си намерих работа на непълно работно време чрез бивш колега, когото познавам от над 30 години. Опитах други начини за получаване на приходи от internet, но повечето от тях не са изгодни и са предназначени за страни с по-нископлатена икономика.

Като страничен опит да си докарам допълнителни доходи, избрах да пробвам още няколко варианта. През 30-те си години на програмист учех много, освен че програмирах. Единият вариант в тази връзка е, че ще се опитам да създам обучителни видеоклипове в YouTube, показващи снимки на екрана с лицето ми в малко квадратче в ъгъла.

През 30-те си години като ИТ създадох много техническа документация. Винаги съм обичал да пиша и съм създавал документация още през младите си години. Вторият ми вариант за странични доходи е да пиша статии и истории за сайта Medium.

Не съм сигурен дали някога сте чували за това?

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори