НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Честит рожден ден, Подкрепа!

Днес КТ „Подкрепа“ ще навърши 32 години. На този ден през 1989 г., в квартирата на д-р Тренчев няколко смели българи празнуват рождения ден на Доктора. И вземат едно неочаквано решение.

Честит Рожден ден, Подкрепа! На днешния ден преди 32 години д-р Константин Тренчев събира няколто приятели и колеги в квартирата си (тогава той работи като асистент в Медицинския институт в гр. Стара Загора), за да отпразнуват рождения му ден.

Късно вечерта празничният градус и философските разговори довеждат до една спонтанна лудория: Огнян взема лист хартия, зарежда го в пишещата машина и започва да набира Учредителния протокол на Профсъюз Подкрепа. Празнуващите рождения ден на Доктора определят профсъюза като „независимо сдружение на научно-техническата, хуманитарната и художествено-творческата интелигенция в България“.

Едва на по-късен етап Константин, Огнян, Петър, Николай, Христо и Кояна (подписалите протокола учредители) ще осъзнаят в пълнота колко смел акт са извършили, като създават независима организация, която да се противопостави на тоталитарния режим и да издигне глас за утвърждаване достойнството на работещите.

„Едно нещо ни спаси – спомня си Доктора години по-късно, – това, че много бързо успях да се свържа с Радио „Свободна Европа“ и те започнаха да следят активно случващото се“. Така машината на тоталитарния режим е парализирана от неудобството пред Западния свят просто да смаже гражданската инициатива. Ежедневните прозвънявания и анонсиране развитието на новата организация от страна на западната журналистическа общност е щитът, зад който първата организирана национална инициатива срещу тоталитарния режим успява да продължи напред.

Честит празник на всички работещи, на всички синдикалисти, на всички демократи! Защото Подкрепа е автентичният български синдикат, възникнал „отдолу-нагоре“ и отстояващ твърдо правата и интересите на хората на труда, вече 32 години.

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори