НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

Скандал в НСТС: Правителството предаде Нощните работници

Не директно работодателските организации, а Правителството (в лицето на новоназначената заместник министър председател Марияна Николова) услужливо отклони предложението на КТ „Подкрепа за увеличаване на възнаграждението за нощен труд.

Възмутени сме! На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) току що назначената на мястото на Валери Симеонов заместник министър председател Марияна Николова, без никаква обосновка отклони предложението на КТ „Подкрепа“ и партниращите организации БЛС, БАПЗГ и СФСМВР за увеличаване на минималното допълнително възнаграждение за нощен труд до 0,5% от Минималната работна заплата за страната. С този жест правителството предаде 400'000 сънародници, които съсипват здравето си в нощните смени срещу 25 стотинки на час.

Никой от представителите на Работодателските организации не събра кураж да заяви, че нощният труд не е вреден, или че минималното допълнително възнаграждение от 0,25 лв. е достатъчно. Дори министърът на финансите Владислав Горанов, запитан за възможностите на бюджета да обезпечи исканото от КТ „Подкрепа“ увеличение, не посмя да изрече, че няма предвидени средства – вместо това само изчисли какъв допълнителен ресурс трябва да бъде осигурен за полагащите нощен труд в бюджетната сфера. Всичко това обаче не попречи на току що назначената на мястото на Валери Симеонов заместник министър председател Марияна Николова да заяви, че в бюджета подобни средства не са предвидени и затова предлага от следващата година да бъдат свикани работни комисии „за изменяне и допълване на Кодекса на труда“! Не знае ли г-жа Николова, че повдигнатият от КТ „Подкрепа“ въпрос не се урежда от Кодекса на труда, а от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата? Бисер Петков (ресорният министър на труда и социалната политика) седеше до нея и можеше да й подскаже, но явно и той беше стъписан и мълчеше непроницаемо...

Никога не сме виждали Димитър Манолов (президента на КТ „Подкрепа“) така вбесен от безочието на управляващите. Днес Правителството, за пореден път в сервилна услуга на бизнеса, предаде работниците и служителите, които от десетилетия се представят пред световната общественост просто като „евтина работна ръка“.

„Това, което е важно да се подчертае, когато цяла година социалната политика беше подчинена на PR-а на един човек, на едно министерство, на едно правителство, в края на тази година видяхме отказ от реални действия, които биха дали заслуженото и отработеното на българските лекари, медицински сестри, охранители, шивачки. Това са най-уязвимите професии. Ако се очаква да правим палатки, да сложим черни тениски, да застанем на глава, да жонглираме с топки, можем и това да направим. Това, което ни предлагат работодателите, е българските специалисти да бъдат заменени с такива извън ЕС“ – коментира Ваня Григорова (икономически съветник при КТ „Подкрепа“).

„Работещите нощна смяна и специално в сферата на здравеопазването са подложени на едни условия, които натоварват страшно много организма и водят много често до сърдечно-съдови заболявания казаха“ – напомниха и колегите от БЛС, при които допълнителните минимални възнаграждения за нощен труд не са увеличавани от десетилетие.

Ние от КТ „Подкрепа“ няма да оставим това така и докато напускаме гневни заседанието на НСТС, започваме да се консолидираме с партниращите организации около следващите действия, с които ще продължим Кампанията. Но вие, господа управляващи, от чиито решения в някаква степен зависи благоденствието на българската нация – не осъзнавате ли, че ако всичко продължава с подобни политически предателства и безразличие, скоро тук наистина няма да има кой да работи? Тогава кого и какво ще управлявате?

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори