НФТИНИ

Национална федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика
Твоят синдикален инструмент

10 години нощен труд те състаряват с 16 години

Статията „Нощните смени отключват дълъг списък с болести“ на Сара Монтагю от BBC Magazine представя разкритията на редица експерименти от последните години, доказали изключителната вредност на нощния труд за човешкото здраве.

Днес попаднахме на статията „Нощните смени отключват дълъг списък с болести“ на Сара Монтагю от BBC Magazine, препечатана в бр. 5357 (183) на в. Сега от 11.08.2015 г., в която авторката представя разкритията на редица експерименти от последните години, доказали изключителната вредност на нощния труд за нощното здраве.

Съвременната трудово-медицинска наука изнася нови факти, които ни задължават да ограничим полагането на нощен труд само до такива производства и дейности, които са технологично непрекъсваеми или тяхното осъществяване е свързано със значителни обществени интереси – здравеопазване, комунални услуги, енергетика, транспорт, съобщения, охрана на обществения ред, аварийно-спасителни дейности. Полагането на нощен труд във всички други дейности е неоправдано – защото се оказва, че човешкият организъм за 10 години нощен труд се състарява средно с 16 години.

Авторката оборва широко разпространената теза, че човешкият организъм постепенно променял биологичния си часовник и се приспособявал към нощните смени. В опровержение на това тя цитира един от водещите експерти по съня във Великобритания – проф. Ръсел Фостър от Оксфордския университет, според когото „изненадващото откритие, направено от редица научни изследвания, е, че всъщност не се адаптираме“. Това води до заключение, че полагащите нощен труд хора в продължение на дълго време натрупват умора и нарушения в режима на труд и почивка, с което „рискуват повече да развият болести – от диабет тип 2 до сърдечносъдови проблеми и рак“.

Според проф. Майкъл Хейстингс от Кембриджкия университет „Всичките ни органи действат по предварително зададен генетичен модел, който ги кара да правят едни неща по едно време на деня и други – по друго време“ – цитира авторката и коментира, че „това е фантастичен инженерен модел, резултат от еволюцията, който е напълно смислен за неандерталците, но не и за нощния работник през XXI век“.

Горните разкрития ни вдъхновиха да поръчаме на художниа-карикатурист Николай Бебенов тематична карикатура – която можеш да разпространиш сред твоите близки, приятели и колеги.

Статията можеш да видиш на страницата на в. Сега – още един аргумент в нашата Кампания „За достойни условия и заплащане на нощния труд“.

Какво ни прави различни?

Приятели и партньори